Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Να πανηγυρίσουμε την ανάληψη του Eυρωπαϊκού Νέων 2015;



Την ώρα που η ΕΠΟ αναφερόμενη στην ανάληψη του Ευρωπαϊκού Νέων του 2015, κάνει λόγο για «μια σημαντική επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου και επιβράβευση για τη δουλειά που γίνεται στις υποδομές του επί σειρά ετών», συνεχίζεται η καταγραφή των καταστροφών, υλικών και μη, που υπέστη για άλλη μια φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο την Κυριακή 18/3 στο ΟΑΚΑ. Και το μελάνι από τα διεθνή ΜΜΕ που έκαναν - για άλλη μια φορά- εκτενείς αναφορές «για θλιβερά επεισόδια λόγω εκρήξεων βίας από πλευράς οπαδών στο ντέρμπι κορυφής με συλλήψεις και τραυματίες» δεν έχει ακόμη ξεθωριάσει. Παράλληλα, η «αυτοκριτική» των ιθυνόντων καλά κρατεί.
Η «πτωχευμένη» οικονομικά Ελλάδα, ανέλαβε λοιπόν να διοργανώσει την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νέων του 2015, σύμφωνα με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στα γήπεδα της Πιερίας και της Ημαθίας.
Αυθόρμητα, την ώρα που διάβασα την συγκεκριμένη είδηση το πρώτο πράγμα που αναρωτήθηκα ήταν αν η Ελλάδα που προφανώς αυτοπροτάθηκε για να αναλάβει τη διοργάνωση και τελικά προκρίθηκε έναντι άλλων χωρών, έχει τα απαραίτητα χρήματα για κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί τελεί ως γνωστόν, υπό καθεστώς Μνημονίου, τρομακτικής λιτότητας και «λεφτά δεν υπάρχουν» ούτε για λάδι σε καντήλι…
Μια χώρα, θεωρώ πως είναι σε θέση να αυτό-προταθεί και τελικά να αναλάβει διεθνείς διοργανώσεις, έστω και Νέων, μόνο όταν έχει λύσει όλα τα προβλήματά της και έχει πληρωμένες όλες τις δικές τις υποχρεώσεις. Σε όλα τα επίπεδα. Ένας καλός νοικοκύρης, πρώτα τακτοποιεί τα του οίκου του και ύστερα καλεί κόσμο να γιορτάσει παρέα με τους φίλους, βγάζοντας και μέρος των υποχρεώσεών του, με το κάλεσμα. Ετσι είναι το σωστό!
Νωπές ακόμη οι μνήμες από την ντροπιαστική «επιστροφή» των Μεσογειακών Αγώνων, που είχαμε αναλάβει και ποτέ δεν διοργανώσαμε λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Τότε κανείς δεν κατηγόρησε τη χώρα μας για... ανακόλουθη, καθώς όλοι κατανόησαν το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και τη δικαιολόγησαν. Αλλωστε, από ότι γνωρίζω, ακόμη ξεχρεώνουμε τους Ολυμπιακούς του 2004, ενώ σίγουρα ανάμεσα στα δυσθεώρητα χρέη μας, θα υπάρχουν πολλές ανάλογες "αναλήψεις" και πανηγύρια που ίσως πλέον ξεχνάμε, μιας κι έχουμε σοβαρότερα να σκεφτούμε…
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο θα στοιχίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων, ώστε να αποτελεί μία «απαγορευτική» φιέστα για τη χώρα μας, και η οποία μάλιστα είναι προγραμματισμένη για το 2015, τρία χρόνια αργότερα! Ούτε φυσικά αν θα πετύχει να συμμετέχει η ίδια μας χώρα με το αντίστοιχο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, και βεβαίως ούτε αν θα αναλάβει κάποιος χορηγός να καλύψει τα παρελκόμενα έξοδα φιλοξενίας και όλων των συναφών δαπανών που θα προκύψουν.
Όμως, επειδή συμμετείχα σε πολλές ανάλογες φιέστες που οι οποίες ποτέ δεν προικοδότησαν την Ελλάδα με έργα και υποδομές, παρά μόνο με πολλά έξοδα και απλήρωτα μέχρι τις μέρες μας χρέη, οφείλω να είμαι επιφυλακτική.
Όπως για παράδειγμα το περασμένο καλοκαίρι στους Παγκόσμιους των Special Olympics 2011 που αν και στοίχησαν πανάκριβα, και διεξαγόταν στην Αθήνα, παράλληλα με τους χιλιάδες εξεγερμένους και «αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα, δεν άφησαν τίποτα ουσιαστικό στα παιδιά!
Αν πάντως κατά πως φαίνεται η Ελλάδα έχει κάποια λεφτά για διοργανώσεις, τότε, καλό θα ήταν να δαπανήσει για να ωφελήσει πρώτα τα δικά της παιδιά, τους δικούς της αθλητές που τόση ανάγκη τα έχουν, παρά να τα ξοδέψει σε δημόσιες σχέσεις και ανούσιες φιέστες…

Η σημερινή Εθνική Νέων, υπό τις οδηγίες του Κώστα Τσάνα και των συνεργατών του, δίνει τη δική της μάχη όντας στην ενδιάμεση φάση και με αντιπάλους της Δανία, Κύπρο και Τουρκία (23-28 Μαΐου οι αγώνες), διεκδικώντας τη πρόκρισή της στα τελικά, σε τουρνουά που θα φιλοξενηθεί στην Εσθονία το προσεχές καλοκαίρι (3-15 Ιουλίου).

Για την ιστορία αναφέρεται ότι εκτός της Ελλάδας, έχουν επιλεγεί για να διοργανώσουν την τελική φάση στο Πρωτάθλημα UEFA European U-19 το 2014 και 2016, η Ουγγαρία και η Γερμανία, αντίστοιχα, σύμφωνα με την εκτελεστική επιτροπή της UEFA κατά τη συνεδρίασή που έγινε στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 20/3.
Η Εσθονία θα διοργανώσει το Euro U19 2011/12, τον τελικό του τουρνουά, αυτό το καλοκαίρι και η Λιθουανία θα αναλάβει το 2013. Η Elite round της φετινής σεζόν ξεκινά στις 23 Μαΐου, και οι νικητές των επτά ομίλων που θα ανταμώσουν στην Εσθονία στον από τις 3 ως τις 15 Ιουλίου.

Η πανηγυρική ανακοίνωση της ΕΠΟ
Με σημερινή Τρίτη, 20 Μάρτιος της απόφαση η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ανέθεσε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων (U-19) 2015.
Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου και επιβράβευση για τη δουλειά που γίνεται στις υποδομές του επί σειρά ετών, καθώς η ΕΠΟ επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αντί των άλλων υποψήφιων Π.Ο., αφού ο φάκελός υποψηφιότητας που είχε υποβάλει ήταν ο πληρέστερος όλων και κάλυπτε στο έπακρο τις απαιτήσεις που είχαν τεθεί εκ μέρους της UEFA.
Όπως προβλέπεται στον φάκελο υποψηφιότητας της ΕΠΟ η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων τον Ιούλιο (δεύτερο δεκαπενθήμερο) του 2015 θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Πιερίας και της Ημαθίας.

πηγη: www.academies.gr Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου