Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η κρίση έφερε την μείωση της συνδρομής στις ακαδημίες



Αναφορά στις δραματικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η κρίση στην καθημερινότητα των Ελλήνων μόνο επιφανειακά μπορεί να κάνει το acadimies.gr, καθώς τον ρόλο της οικονομικής ενημέρωσης άλλοι τον έχουν αναλάβει. Σαφώς όμως, δεν μένει αμέτοχο στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνει και η γράφουσα ως μέλος αυτής της χώρας.
Η οικονομική κρίση έχει πρωτοφανείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων μας. Ενα στα τρία νοικοκυριά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και μόνο ένα στα δέκα τα καταφέρνει χωρίς δυσκολίες. Τρεις στους δέκα ερωτηθέντες σχετικά με την κρίση, σκέφτονται σήμερα σοβαρά το ενδεχόμενο της μετανάστευσης, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.
Οι οικονομικές δυσκολίες καιοι αρνητικές προσδοκίες για το μέλλον έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα την ψυχολογική διάσταση της καθημερινότητας. Ένας στους δύο πολίτες νιώθει επιβαρυμένος ψυχολογικά, συγκριτικά με το πώς ένιωθε πριν από έναν χρόνο. Το ποσοστό των ατόμων που νιώθουν να υποφέρουν στη ζωή τους έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2007 μέχρι σήμερα. Πουθενά αλλού στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτοί που δηλώνουν ότι υποφέρουν, να είναι περισσότεροι από αυτούς που νιώθουν αξιοβίωτη τη ζωή τους.
Δύο στους τρεις βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος ή ανησυχία στην καθημερινότητά τους. Πάνω από οκτώ στους δέκα (83%) δηλώνουν ότι είναι λιγότερο δραστήριοι και παραγωγικοί εξαιτίας των αρνητικών συναισθημάτων.
Ειδικά οι νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών αναζητούν ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη στον κοινωνικό τους περίγυρο σε ποσοστό πάνω από 50%. Στους νέους το ποσοστό όσων δηλώνουν σήμερα ότι σκέφτονται εντονότερα την εκδοχή της μετανάστευσης ξεπερνάει το 40%.
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των δραματικών εξελίξεων, έρχεται να προστεθεί και η δυσπραγία των γονιών να ταχτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι στις ακαδημίες ποδοσφαίρου και τους προπονητές τους. Ελάχιστοι είναι πλέον οι γονείς που πληρώνουν τη συνδρομή των παιδιών τους στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Η πτώση είναι σημαντική και στις παράπλευρες δραστηριότητες των σχολών ποδοσφαίρου, όπως τουρνουά, καμπ, συμμετοχές σε ατομικές αξιολογήσεις και εργομετρικά και πολύ περισσότερο σε εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό.
Ολοι λοιπόν υποχρεώνονται να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων και να μειώσουν τις απαιτήσεις τους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΑΟ Αγίου Νικολάου Κρήτης. Στον τοπικό σύλλογο οι προπονητές των ακαδημιών, συναντήθηκαν πρόσφατα με τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΑΟΑΝ, και συζήτησαν μέσα σε πολύ καλό κλίμα διάφορα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των τμημάτων υποδομής και συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνει μείωση στη μηνιαία καταβολή και από 25 ευρώ που ήταν αρχικά να δίνουν 20 ευρώ, ενώ όσοι γονείς έχουν δύο παιδιά στην ακαδημία θα πληρώνουν συνολικά 30 ευρώ.
Συνήθως, οι γονείς «κόβουν» από παντού, εκτός από ό,τι αφορά στην χαρά και στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, λοιπόν, θεωρώ πως αν οι ακαδημίες συμμορφωθούν και υποχωρήσουν στις οικονομικές απαιτήσεις τους, αφενός θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιες, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά να αθληθούν.
Αξίζει να θυμηθούμε πως πριν μερικά μόλις χρόνια «πολυτελείς» ιδιωτικές ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, προκείμενου να προπονήσουν τα παιδιά στις τάξεις των ομάδων τους, αξίωναν μέχρι και 60 ευρώ το μήνα, χώρια τα ρούχα, οι ατομικές προπονήσεις και οι συμμετοχές σε τουρνουά και καμπ σε Ελλάδα ή εξωτερικό. Σίγουρα τα ποσά αυτά σήμερα φαντάζουν απαγορευτικά… 

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου