Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο επόπτης κόβει με ανύπαρκτα οφ σάιντ επικίνδυνες επιθέσεις της Αναγέννησης στο δεύτερο ημίχρονο (βίντεο)

http://kolindrinamaslatia.blogspot.com/2012/04/blog-post_9479.html#more

Ο κανονισμός....... για τον επόπτη.


Η φράση «ένας παίκτης είναι σε θέση off side» λεκτικά είναι κάτι ανάλογο με τη φράση «ο παίκτης παίζει χαφ» ή «θέση αμυντικού» ή «σε θέση πλάγια» κλπ. Βέβαια η πρώτη αφορά ζήτημα κανονισμού του παιχνιδιού, ενώ οι άλλες έχουν να κάνουν με την τεχνική ανάπτυξη της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Εκείνο όμως που επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά είναι ότι, η θέση off side, κατ’ αρχήν, δεν είναι παράβαση.
Για να δούμε όμως πως ή ποια, τέλος πάντων, είναι η θέση off side. Σύμφωνα με το κανονισμό ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση off side όταν:
•    Βρίσκεται στο αντίπαλο μισό γήπεδο.
•    Βρίσκεται πιο κοντά στην αντίπαλη γραμμή τέρματος, αυτός από τη μπάλα.
(Αν όμως δεχθεί τη μπάλα από μπροστά, από συμπαίκτη του, που λόγω ανάπτυξης του παιχνιδιού βρέθηκε κοντά στην αντίπαλη γραμμή τέρματος με τη μπάλα και του τη γυρίζει, δεν μπορεί να τιμωρηθεί διότι η μπάλα, την οποία δέχτηκε, ήταν πιο κοντά στη γραμμή τέρματος από αυτόν).
(δεν είναι επίσης off side αν δεχθεί τη μπάλα από συμπαίκτη του ο οποίος βρίσκεται στην ίδια ευθεία μ’ αυτόν)
•    Δεν καλύπτεται από δύο τουλάχιστον αντίπαλους αμυντικούς.
(Τις περισσότερες φορές, λόγω της θέσης του, ο ένας είναι ο τερματοφύλακας. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι είναι υποχρεωτικό ο ένας από αυτούς τους αμυντικούς να είναι ο τερματοφύλακας. Το αναφέρουμε διότι αρκετοί νομίζουν ότι στη κάλυψη του επιθετικού, για να μην είναι off side, πρέπει ο ένας να είναι ο τερματοφύλακας κι αυτή η άποψη είναι λάθος. Δύο οποιοιδήποτε αμυντικοί, μεταξύ αυτών ίσως και ο τερματοφύλακας)

ΘΕΣΗ off side ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ
Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις όπου για τον παίκτη ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και παράλληλα ενεργεί:
•    Παρεμβαίνοντας στο παιχνίδι : δηλαδή ΠΑΙΖΕΙ ή ΑΓΓΙΖΕΙ τη μπάλα την οποία έχει δεχθεί από συμπαίκτη του.
•    Παρεμποδίζει αντίπαλο : δηλαδή δεν αφήνει ή επηρεάζει αντίπαλο που παίζει τη μπάλα ή βρίσκεται σε θέση να παίξει τη μπάλα με το να παρεμποδίσει, ολοφάνερα, το πεδίο όρασής του ή τις κινήσεις του. Ο παίκτης κάνει κάποια χειρονομία, κίνηση ή χρησιμοποιεί λόγια, που κατά τη γνώμη του Διαιτητή, παραπλανά τον αντίπαλο.
•    Αποκομίζοντας παράνομο πλεονέκτημα βρισκόμενος σε θέση off side.
(έχουμε αναφερθεί σχετικά και επεξηγηματικά στο άρθρο «παράνομο πλεονέκτημα από τη θέση off side»).

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Σ’ όλα αυτά υπάρχει και η εξαίρεση του κανόνα. Δηλαδή όταν ο παίκτης που βρίσκεται σε θέση off side και αγγίζει ή παίζει τη μπάλα, δεν τιμωρείται όταν δέχεται τη μπάλα από τέρματος λάκτισμα (άουτ), από αράουτ, από γωνιαίο λάκτισμα (κόρνερ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: στην εκτίμηση off side όταν βρίσκονται στην ίδια ευθεία αμυντικός και επιθετικός. Τα χέρια δεν λαμβάνονται – ως μέρος του σώματος – υπ’ όψιν, αφού στο ποδόσφαιρο δεν παίζουμε μπάλα με τα χέρια. Παράδειγμα:
Image
Εδώ βλέπετε ότι ο επιθετικός Νο9 καλύπτεται από τον σκούρο αμυντικό. Όμως το χέρι του βρίσκεται πιο μπροστά. Δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν το χέρι. Ο Νο9 βρίσκεται σε κανονική θέση.
Image

Εδώ τα πράγματα είναι σαφή. Τα πόδια των δύο αντιπάλων βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Το χέρι του επιθετικού Νο9 βρίσκεται μπροστά, αλλά δεν το λαμβάνουμε υπ’ όψιν. Το κεφάλι του όμως έπεται του αμυντικού, συνεπώς ο Νο9 βρίσκεται σε θέση  off side.